Statuetter for tildeling av æresmedlemskap

Vedtatt på gruppestyremøte: 19.10.2023

Stadfestet på gruppeting: 15.11.2023

  1. Æresmedlemskap kan tildeles personer som har utført usedvanlig fortjenestefullt arbeid for speidergruppa, har lagt ned en spesielt stor administrativ innsats over lang tid, og/eller på bakgrunn av en spesiell sak som har fått stor betydning for Hvaler sjø, eller dennes forløpere.
  2. Æresmedlemskap kan tildeles både speidere og ikke-speidere. Medlemmer av gruppestyret i Hvaler sjø kan ikke tildeles æresmedlemskap mens de innehar verv i gruppestyret.
  3. Alle medlemmer kan fremme kandidater til æresmedlemskap. Vedtak om æresmedlemskap fattes av et samlet og enstemmig gruppeting i Hvaler sjø etter innstilling fra gruppestyret.
  4. Æresmedlemskap skal normalt tildeles i forbindelse gruppeting. Æresmedlemskap kan tildeles post mortem.
  5. Det skal føres egen protokoll som beskriver hvem som blir tildelt æresmedlemskap, og hvor det redegjøres for grunnlaget for utnevnelsen.
  6. Med utnevnelsen følger det diplom og tøymerke. Speidere kan bære tøymerke på speiderskjorten.
  7. Æresmedlemskap er livsvarig. Et æresmedlem kan imidlertid fratas sitt æresmedlemskap i tilfeller hvor medlemmet viser en opptreden som er uverdig for speiderbevegelsen eller i andre sammenhenger. Dette kan kun gjøres ved enstemmig vedtak i gruppestyret.
  8. Æresmedlemskap er symbolsk, og ikke et ordinært medlemskap i Norges speiderforbund.
  9. Eventuelle endringer av disse statutter skal kun skje på Gruppetinget med minimum ¾ flertall.

Utfyllende tekst: Det normale er at æresmedlemskap tildeles for svært stor administrativ og/eller lederinnsats, vanligvis i minst to ulike enheter, og over lengre tid. I og med at æresmedlemskap skal henge høyt, vil selv ikke en formidabel innsats på det administrative plan i en avgrenset periode på for eksempel opp til 10-12 år være nok for å bli æresmedlem. Ut fra dette vil det i praksis svært sjelden bli tildelt æresmedlemskap til personer under 40 år. Æresmedlemskap skal eksempelvis henge høyere enn NSFs æreskniv.

Æresmedlemmer

Anne Gram-Larsen, 2024.

På gruppetingets årsmøte 19. mars 2024 ble Anne Gram-Larsen enstemmig innstilt som æresmedlem av både gruppestyret og gruppetinget i Hvaler Sjøspeidergruppe. I tråd med statuttene for tildeling av æresmedlemskap, fremstår Anne som en særdeles verdig kandidat.

Anne har viet over 50 år til speiderbevegelsen som leder, og har vist et brennende engasjement for både speiding og speidere. Hun gjennomførte Trekløver-Gilwell i 1984, og har siden vært en viktig ressurs for speidersaken – både lokalt og nasjonalt. Hun er tidligere tildelt Fredrikstad krets’ Purpurrose-orden, Norges speiderforbunds Æreskniv og Hederstegn – alle tydelige bevis på hennes utrettelige innsats.

I 1987 var Anne med på å stifte Kirkøy speidergruppe, som senere ble til dagens Hvaler Sjøspeidergruppe. Siden den gang har hun stått på for speidere på Hvaler, og er alltid villig til å stille opp når det trengs. Hun er lett å be, raus med tiden sin, og en viktig voksenressurs for gruppa.

Hvaler Sjøspeidergruppe er stolte og takknemlige for å ha Anne med på laget – en ekte ildsjel og et forbilde for både små og store speidere.

 

Jan Torp Pharo, 2025.

På gruppetingets årsmøte 25. februar 2025 ble Jan Torp Pharo enstemmig innstilt som æresmedlem av både gruppestyret og gruppetinget i Hvaler Sjøspeidergruppe. I tråd med statuttene for æresmedlemskap, er Jan en særdeles fortjent mottaker av denne hederen.

Med hele 60 år som speiderleder bak seg har Jan vært en uunnværlig ressurs for speidingen – ikke bare lokalt, men også nasjonalt. Han gjennomførte Gilwell-kurset allerede i 1977, og har gjennom årene mottatt flere høythengende utmerkelser: Fredrikstad krets’ Purpurrose-orden, Norges speiderforbunds Æreskniv og Hederstegn – og i 2024 ble han tildelt Norges speiderforbunds høyeste heder, Sølvulven.

Jan var med på å starte Hvaler Sjøspeidergruppe i 1987, og har siden den gang vært en drivkraft i gruppas arbeid. Han er kjent for sitt brennende engasjement, dype kunnskap og utrettelige innsats – spesielt innen radiospeiding. Som mange sier: Det Jan ikke vet om speiding og radiospeiding, er ikke verdt å vite.

Hvaler Sjøspeidergruppe er stolte over å ha Jan med i fellesskapet – et ekte forbilde og en levende legende innen norsk speiding.